Rapid czy Octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rcsd_tys
    Classic
    • 2017
    • 0

Rapid czy Octavia?

SS, Chciałem zmobilizować innych naszych pisarzy, którzy ostatnio opuścili się w pisaniu.
    Udanego imprezowania

[ Dodano: Sob 30 Maj, 15 08:56 ]
    Zdjęcia nie oddają rzeczywistości. To tylko fota telefonem bo zwykłym aparatem to już nie lada wyzwanie żeby cokolwiek "strzelić" z ręki bez stosownych pomocy.
  • rcsd_tys
    Classic
    • 2014
    • 2

Rapid czy Octavia?

Witam wszystkich Forumowiczów.
    To mój pierwszy post chociaż śledzę forum już od jakiegoś czasu. Zamierzam kupić nowe auto i proszę Was o pomoc we właściwym, a przede wszystkim świadomym wad i zalet wyborze. Po głowie chodzą mi dwie opcje, które katalogowo mają prawie identyczną cenę (octavia trochę droższa):

1. Skoda Rapid Elegance Max 1.2 TSI 105 KM 6-biegowa
    Dodatkwo:
    - pakiet pogwarancyjny 2 lata
    - alarm
    - ESP Plus z ABS, MSR, ASR, EDS, HBA z HHC i TPM
    - SUNSET
    - stalowe koło dojazdowe
    - pakiet Xenon

2. Skoda Ocatvia Ambition 1.2 TSI 85 KM 5-biegowa
    Dodatkwo:
    - pakiet pogwarancyjny 2 lata
    - alarm
    - pakiet amazing
    - wycieraczka AERO
    - stalowe koło dojazdowe
    - parking assistant 2.0 (konieczny przy amazing)

Obecnie jeżdżę 16-letnią Astrą II "golasem", więc którakolwiek opcja będzie dla mnie ogromnie odczuwalną zmianą. Przebieg roczny jaki robię to około 20 tyś. km. w 80% po mieście, chociaż prawdę mówiąc to bardziej pseudo-miasto, gdyż w większości jeżdżę na trasie Pruszków-Warszawa i to w takich godzinach, kiedy nie ma za dużo korków. W większości wykorzystywany na dojazd do pracy, odwożenie dwójki dzieci do przedszkola oraz 1-2 w miesiącu dłuższe wyjazdy za miasto. W kwestii oczekiwań to zależy mi na tempomacie i Climatronicu. Bagażnik w obu opcjach wydaje mi się zupełnie wystarczający na potrzeby mojej rodziny. Poza tym nie jestem typem kierowcy, który lubi często zmieniać auto, więc chciałbym aby auto posłużylo mi conajmniej 6 lat.
    Za Rapidem przemawia bogatsze wyposażenie i mocniejszy silnik z 6 biegową skrzynią. Octavia to jednak nowsza konstrukcja, nowszy silnik, większy komfort jazdy.

Ciekawy jestem Waszych opinii i co według Was (jako użytkowników podobnych konfiguracji) najbardziej przeważa przy wyborze jednej z tych opcji.

Pozdrawiam

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

rcsd_tys, jakbyś mógł to podaj ceny jakie wyszły Ci z konfiguratora. Osobiście uważam że różnica w cenie to będzie min. 10 tys. zł (cena katalogowa) a nie
      Zamieszczone przez rcsd_tys
      octavia trochę droższa
      Do porównania wziąłeś dwa różne silniki (Rapid 105 Km 6 biegowa, O3 85KM 5 biegowa)
      Posiadam Rapida 1.2 TSI 105 KM i fajnie to sobie radzi a skrzynia 6 biegowa to taka "wisienka na torcie" Jadąc 120 km/h mam 2,5 tys. obrotów co przekłada sięna niższe spalanie.
      Jeśli cena zakupu nie jest dla Ciebie ogranicznikiem to ja osobiście skłaniał bym się ku Octavii ale 6 biegowej (manual)

Zbliżone konfiguracje przedstawiają się następująco:
      Rapida udało mi się skonfigurować i cena katalogowa wyszła 72800 http://skoda-car-configurator.clouda...rCard/55108870
      Octavia - cena katalogowa 85400 (biksenony bardzo podniosły cenę) http://skoda-car-configurator.clouda...rCard/55110124
      Od ceny katalogowej oczywiście będzie jakiś rabat/upust więc cena może być np. o 5 tys. mniejsza niż katalogowo
      Osobiście O3 doposażyłbym mocniejszy silnik 1.4 140KM (plus 5 tys. zł do podanej ceny) oraz w kilka bajerów (cena plus ok 1 tys. zł) czyli do ceny 85400 + 6 tys. = 91400 czyli prawie 20 tys. zł więcej niż Rapid ...
      Nie da się zrobić identycznych konfiguracji bo w Rapidzie zwykłe ksenony o obniżonej mocy kosztują 1900 zł a w O3 są biksenony z bajerami za 4800 zł.
      IMO O3 to limuzyna a Rapid to tańsza odmiana (substytut) O3. Jeśli nie masz wygórowanych potrzeb to Rapid wystarczy Ci w zupełności, ale jeśli chciałbyś się poczuć "dopieszczony" to pozostaje O3

Obrazowo przedstawię to tak (moja opinia)
      porównanie Rapida do O3 to tak jak porównanie Astry II do Vectry C.
      Polecam kolegę danielcio Inter Auto Kraków ul. Kocmyrzowska (namiary na niego masz na forum)

W moim przypadku wybrałem Rapida ze względu na kasę - O3 w podobnej konfiguracji to było dodatkowe 15-20 tys. zł.
      Paweł

Komentarz

• rcsd_tys
        Classic
        • 2014
        • 2

maksiu,
        Octavia w podanej konfiguracji wyszła katalogowo 73750 (biel candy). Cena zakupu (oprócz obecności tempomatu i Climatronica) jest głównym wyznacznikiem. Z tego też wynika silnik 1.2 TSI 85 KM w Octavii, który podejrzewam że mimo wszystko na moje potrzeby byłby wystarczający. Chciałbym się zmieścić w max. około 60-63 tyś. (z dobrym rabatem i np. wyprzedażą rocznika). Wiadomo, że im taniej tym lepiej. Podejrzewam, że na Rapida uda się uzyskać większy rabat niż na Octavię patrząc choćby na ostatnią wyprzedaż rocznika.

Obecnie wszystko wskazuje mi na wybór Rapida, ale czytając na forum opinie dotyczące tego auta w porównaniu do nowej Octavii mam mętlik w głowie i zastanawiam się, czym Octavia bije na głowę Rapida, co miałoby przeważyć kupno właśnie jej w uboższej wersji wyposażenia. Kwestia wykonania, jakości plastików? Nie do końca rozumiem dlaczego w mniemaniu niektórych osób kupno Rapida to pomyłka.

Pozdrawiam

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

rcsd_tys, 1.2 85 KM to zdecydowanie za słaby silnik do O3. I nie chodzi tu o to czy Tobie wytarczy czy nie, można go porównać do 1.4/1.6 75 KM w O1. To się ledwo toczy, przy podjeżdżaniu pod górkę trzeba go będzie mocno cisnąć, a poza tym będziesz miał w przyszłości kłopot z odsprzedażą (zdecydowanie większy niż przy 1.2 105 KM). Jeśli Twój budżet to ok. 60 tysięcy to nawet się nie zastanawiaj i bierz Rapida. maksiu wie co mówi
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• maksiu
            RS
            • 2011
            • 11466

rcsd_tys, ja przesiadłem się z O1 z 2001 roku na Rapida i jestem bardzo zadowolony. Mam auto nowe, dobrze wyposażone i co najważniejsze za rozsądne pieniądze. Co z tego że na desce rozdzielczej jest plastik a nie coś innego. Nikt na tym nie siedzi żeby musiało byc komfortowe Wizualnie trudno ocenić czy to plastik czy nie.
            IMO Rapid to auto klasy średniej ma pewne sprawy które mogą denerwować ale to są "bzdury" - domykanie szyb, plastik na desce, brak osłony fotela kierowcy, itp., O3 to limuzyna i tam wszystko powinno być "zapięte na ostatni guzik"
            Dobrze było by żebyś umówił się do jakiegoś salonu na jazdę próbną tymi modelami co pisałeś. Dopiero bezpośredni kontakt z tymi samochodami da Ci szerszą ocenę - Twoją ocenę czyli osoby która ma się czymś takim poruszać po drogach. Przesiadając się z Astry II co miała 16 lat to z Rapida będziesz zadowolony nie wspominając o O3. Gdybyś wcześniej zaznał trochę "luksusu" w aucie o klasę wyżej to Rapid wtedy byłby dziadostwem - pewnie stąd ta różnica opinii w necie.

[ Dodano: Czw 12 Cze, 14 11:54 ]
            Cena zakupu (oprócz obecności tempomatu i Climatronica) jest głównym wyznacznikiem
            Szkoda że zastosowane tempomaty w obu modelach nie są "aktywne" które uczyniły by jazdę jeszcze przyjemniejszą.
            Rapid technologicznie nie jest dostosowany do czujników parkowania z przodu a co za tym idzie pewnie też do innych czujników niezbędnych przy aktywnym tempomacie.

Biorąc pod uwagę tylko te 3 podstawowe wyznaczniki to Rapid gwarantuje lepsze wyposażenie (w modelu Elegance) i lepszy silnik w porównaniu do O3 oraz na pewno lepszą cenę (nie biorę pod uwagę innych czynników jak komfort jazdy, wykończenie wnętrza itp.)
            Paweł

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

rcsd_tys
              koledzy wg mnie bardzo dobrze radzą.
              Te marudzenie na temat Rapida bierz "na dwa razy". Wszystko to kwestia z czego na niego wsiadasz, co już próbowałeś i jakie masz wymagania. Dlatego czasami czyta się hejty ale od ludzi, którzy zasmakowali aut klasy średniej albo premium i tu rzeczywiście porównanie do Rapida wygląda bardzo słabo.
              Ja nie testowałem go ale jeśli masz się "wypruwać" na 03 kosztem silnika np to zdecydowanie lepiej weź Rapida 1,2 i coś w wypasie więcej.
              Te 85 KM to jednak mało IMO. Co innego dyskusja czy warto zamiast 180 KM wziąć 200/220 bo i ta i ta moc rzadko jest na co dzień w 100% wykorzystywana ale w Twoim dylemacie te 105 KM będzie naprawdę robiło różnicę przy 85KM. I tu o bezpieczeństwo chodzi , oprócz komfortu. Słabszego będziesz deptać i z turbiną Ci będzie ciągnął ze zbiornika pewnie nie raz więcej niż mocniejszy. Także i ekonomia i przyjemność z jazdy zdecydowanie faworyzują 105KM. 105 to też nie pocisk ale będzie raczej optymalny dla Ciebie z małym plusem.
              To ze komuś coś w Rapidzie sie nie podoba to sprawa indywidualna. Jesli Tobie on podchodzi to weź Rapida z mocniejszym silnikiem.
              PS na Octavię też wielu marudzi :wink:

Komentarz

• pawelkoralus
                Drive
                • 2013
                • 63

Zamieszczone przez maksiu
                Polecam kolegę danielcio Inter Auto Kraków ul. Kocmyrzowska (namiary na niego masz na forum)
                Widzę że zamawialiśmy u tej samej osoby. Również go polecam
                www.facebook.com/MondeoProjectGHIA

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Octa czy Rapid???

Oczywiscie Octa.

Poza tym - jaka jest doplata do tego stukonnego 1.2 tsi w Octavii? 3500 zl czy cos takiego? To moze warto dolozyc.

No chyba ze wymienione konfiguracje przez Ciebie sa bez mozliwosci modyfikacji, ale wtedy i tak Octavia. Samochod imho lepszy pod kazdym wzgledem...
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                    RS
                    • 2013
                    • 4038
                    • Octavia III (5E3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM
                    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Zdecydowanie octa
                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Panowie, nie oszukujmy się. Przy tym budżecie to ciężko o fajną konfigurację nowej Octy. Ambition* 85 KM kosztuje po odgórnym rabacie 58,5 tys.

*EDIT:
                      Pomyłka, chodziło oczywiście o Active a nie Ambition.
                      رافال
                      Spoty
                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• pawelkoralus
                        Drive
                        • 2013
                        • 63

Zamieszczone przez rafiki
                        Panowie, nie oszukujmy się. Przy tym budżecie to ciężko o fajną konfigurację nowej Octy. Ambition 85 KM kosztuje po odgórnym rabacie 58,5 tys.
                        Dlatego z żoną wybraliśmy Rapida bez kompromisów niż biedną O3
                        www.facebook.com/MondeoProjectGHIA

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Re: Rapid czy Octavia?

Obecnie jeżdżę 16-letnią Astrą II "golasem", więc którakolwiek opcja będzie dla mnie ogromnie odczuwalną zmianą.
                          Nie masz wielkich oczekiwań ani premium - doświadczeń. Tu jest forum OCP to ci poradzą octavię, ale bierz to co jak najtańsze. Po co sie napinać? Weź Rapida 85km z klimą (nie napinaj się na climatronic bo to bez sensu, klima ma Chłodzić a nie udawać, że myśli) z tempomatem, jak najtaniej, i tyle. Chyba że lubisz wydać więcej niż mniej, ale mało takich ludzi znam :szeroki_usmiech
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• neoXs
                            Rider
                            • 2010
                            • 555

Chciałem coś napisać odnośnie "te 85km to ledwo się toczy" ale sobie daruję. Na forum są 2 tematy o silniku 1.2 TSI 85km, który jest chwalony przez osoby, które jeżdżą nim codziennie, zaś ludzie, którzy go nie widzieli na oczy najwięcej narzekają Zatem opinię musisz wyrobić sobie sam - lektura momentami potrafi być dość zabawna. Moje "toczenie" mi się podoba, a też wybierałem między Rapidem 1.2 105km, a obecną Octavią.

Dodam tylko, że ta skrzynia 6biegowa przy 140km/h ma 3tys. obrotów i tyle samo jest przy 5 biegowej - są gdzieś tego fotki na forum. Ja przy 120km/h mam mniej więcej też 2.5 obrotów. Wczoraj trasa 320km z klimą i jazdą 100-120km/h wyszło mi 5.4l

Dzisiaj trasa 102km i prędkość 120-140km/h bez klimy 5.6l

Różnicę w wykonaniu Rapid, a O3 widać i to b. szybko, auta niby z zewn. podobne ale się różnią w wielu miejscach. No i ja czułem, że mi jest po prostu ciasno (przesiadałem się z O1) za kierownicą.

Rapid niby fajny ale wolałbym chyba już Peugeota 301 na wypasie + LPG w tej cenie (to w miarę tanie i proste wozidło, które nie jest zbyt piękne ale też nie powoduje odruchów wymiotnych ).

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Przejedz sie jednym i drugim.

Astra miala belke z tylu, tu tez oba auta maja belki skretne.

Miejsca z tylu w Astrze 2 jest podobnie jak w Rapidzie.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• irekk
                                L&K
                                • 2011
                                • 1093
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A nie lepiej dozbierać te 3 tysie i kupić O3 ze 105 kucami?

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Tak mozna zbierac i za nie cale 80tys kupic S2 z wymaganym wyposazeniem i silnikiem 1.8TSI... albo wiele wiele innych opcji.

BTW. A czemu nie Opel: Astra, Insignia, Meriva, Mokka :?:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

Maicroft, Wg.mnie w Rapidzie jest więcej miejsca. W Astrze kolanami delikatnie dotykałem oparć z tyłu przy ustawieniu przodu pod siebie, w Rapidzie spokojnie wsadzę dłoń i ruszam kolanami bez obcierania o nie.

Generalnie, Rapid to duży bagażnik i przestrzeń z tyłu. Przód jest jak w Fabii 2. Więc głównie zyskują pasażerowie z tyłu, ty jako kierowca zyskasz tylko przestrzeń nad głową.

W O3 od ambition masz nawiewy na tył i climatronik 2 strefowy. Jak dużo jeździsz z dziećmi z tyłu, to ma znaczenie lepsza, szybsza wentylacja i wydajniejsze chłodzenie.

Silnik to 1.2 105KM 6b. To powinna być baza pod Twój wybór. Weź pod uwagę, że dzieci rosną i z każdym rokiem przybywa kilogramów do przewiezienia. Jak chcesz auto na kilka lat, a pewnie na 10 latach się skończy, to za parę lat będziesz miał tak jakby jedną osobę więcej w aucie. A wtedy będzie się liczyć każdy KM więcej. Do tego zaczniesz jeździć na dłuższe trasy, bo dzieci zaczną aktywniej sport uprawiać, więc teraz przyoszczędzisz, a za 5 lat będziesz sobie pluł w brodę i myślał o wymianie, co nie będzie miało sensu ekonomicznego.

Reasumując, jak naprawdę nie stać Cie na O3 w wersji jakiej piszesz + silnik 105KM, to Rapid Cie zadowoli, bo to spoko auto za tę cenę i oferujące dużo przestrzeni, ale wiadomo Octavia to Octavia i zawsze komfort, bezpieczeństwo będziesz miał większy, a i za parę lat jedynie co może Cię skłaniać do wymiany O3, to większy silnik lub widzimisię, bo standard jaki oferuje O3 jest wystarczający na ładnych parę lat.

Ja jestem za O3 w twojej wersji + silnik 105KM 6b. Z reguły po pół roku, roku masz wolną kasę na dołożenie do lepszego auta, ale wtedy jest już za późno. Ja tak przyoszczędziłem i po pół roku wiedziałem, że to nie to ale cóż. Jak ekonomia wygra przy zakupie, to później też przy sprzedaży, wymianie.

[ Dodano: Pią 13 Cze, 14 09:34 ]
                                    rcsd_tys, A przy O3 zapomniałeś dodać oświetlenie nóg z tyłu za 50 zł przydaje się przy dzieciach.
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• irekk
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1093
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

@Dig Dug +1

Komentarz

• neoXs
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 555

Jeżeli jeździsz do 120-130km/h to silnik 85km Ci wystarczy bez problemy bo 105km do 120km/h jeździ praktycznie tak samo jak jego "mniejsza" wersja. A zaoszczędzone pieniądze można wydać na jakieś "ficzery".

Dobrze, że bierzesz dodatkową gwarancję - ja nie wziąłem i żałuję :/ no ale miałem brać Rapida, a wyszła O3 i budżet rozciągnął się co do złotówki

Komentarz

• irekk
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1093
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ale wyprzedzanie to już nie to samo co ze stoma kucami?

Komentarz

• maksiu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 11466

Rapid 1.2 TSI 105KM przyspiesza wystarczająco fajnie - 10,3 sek do setki to wynik naprawde zadowalajacy. Troche ciezko mi sie przestawic z 1.9 TDI 110KM w dieslu na benzyne ale ogolnie jestem pozytywnie zaskoczony tym silnikiem.
                                            Silnika 1.2 TSI 85 KM nie miałem okazji testowac.
                                            Paweł

Komentarz

• neoXs
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 555

Zamieszczone przez irekk
                                              Nie wiem bo nie miałem okazji wyprzedzać silnikiem 1.2 105km, mogę tylko powiedzieć, że przy 1.6mpi wyprzedzałem z b. dużą rezerwą, a obecnie manewr ten wykonuje mi się dużo bardziej komfortowo i bez stresów

Komentarz

• maksiu
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 11466

Zamieszczone przez irekk
                                                Wyprzedzanie poprzednim autkiem O1 1.9 TDI 110 Km to byla czysta przyjemność Rapid 1.2 105 KM potrzebuje troche wiecej czasu zeby sie zebrac.
                                                Paweł

Komentarz

• Dig Dug
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1306
                                                  • Seat

Nie ma co kontynuować kwestii 1.2 TSi 85KM versus 105KM, to zostało opisane w osobnym wątku. Jakie są wnioski, każdy sobie sam wyciągnie.

Kolega skupia się na zakupie wersji 105KM w Rapidzie, a wersje 85KM w Octavii 3 chce kupić ze względów ekonomicznych. Musi niestety sam zadecydować co zrobi.

Kolega jak widać dysponuje pieniędzmi do zakupu tej wersji O3, bo bierze ją pod uwagę. Nie wie tylko, czy O3 jest warta większej dopłaty w uboższej wersji czy pozostać przy dobrze wyposażonym Rapidzie. I oczekuje od nas podpowiedzi, zwrócenia uwagi na rzeczy, na których on nie widzi, bo jest emocjonalnie i ekonomicznie związany z zakupem.

Ja napisałem jak to widzę, jak zazwyczaj wygląda zakup nowego auta, którym później jeździmy bo często musimy, mimo że zmieniają się nasze preferencje. 8)
                                                  A chciałbym mieć tyle pieniędzy, by móc po ewentualnym rozczarowaniu wymienić auto na nowe odpowiadające mi bardziej lub w zupełności. A tak nie jest. :cry:
                                                  Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...